• Nyheter
 • Turforslag
 • Infotavler
 • Bilder

 • Arbeidsutvalg
 • HHT/stifaddere
 • Kontakt oss

 • Møtereferater
 • Arrangementer
 • Historie

 • Linker til andre sider


Støtt Ilsengstiene/skiløyper
Les mer...

Finansiering og økonomi for Ilsengstiene
Her er en fortløpende oversikt over hvordan Ilsengstiene ble finansiert først som nærmiljøanlegg (tippemidler) skilt Gjenstigestiftlsen og Hedmark Fylke og private midler og noe inntekt fra dugnad. Starten i 2013 er nederst, nyeste er øverst i oversikten.
Les mer...

Hans Moe minnegave
Stifadder Hans Moe gikk bort 28.08.18 og minnegaven ble gitt til Ilsengstiene
Les mer...

Ilsengstiene på facebook


350 på åpningen av Ilsengstiene 2014
Det ble kjempeoppslutning på den offisielle åpningen av Ilsengstiene søndag den 04.mai 2014. Det var sol og strålende vær og mange ville ta del i åpningen av dette varierte stinettet som snor seg langs fire elver.
Turen startet kl. 10.00 fra Idrettsparten og det var ca 280 som hadde møtte opp der. Naturlos Hans Kroglund ønsket alle velkommen og fortalte noe om prosjektet. Første stopp var Farmenkoia
Les mer...

80 på åpning av Fura Bru 2013
Det ble overveldende oppmøte på den første markeringen til Ilsengstiene. Hele 80 stk tok turen ut i det fine høstværet. Grunneier Herman Hørsand hadde tatt med 30 høye glass tilfeiring med mosell. Han ble positivt overrasket da 70 kom fra Skøyensiden. Den første markeringen til Ilsengstiene ble den siste offisielle oppgaven i denne omgang for Mat-og Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum.
Les mer...


<<Tilbake til Ilseng.net


2021. Kongens fortjenestemedalje til Trond Vidar Vedum
Publisert av Hans Kroglund [28.09.21 16:30]
Utskriftsvennlig sideGapahuken på Bjørby kom til sin fulle rett da Trond Vidar Vedum fikk Kongens fortjenestemedalje søndag 22.08.21. Det var Knut Storberget som kom som embedsmann og delte ut medaljen til en intetanende prisvinner. Nå er nok ikke Trond Vidar den vanskeligste å lure siden han har ett eller to prosjekt på gang.


Dette var så fortjent, han har jobbet for naturen i hele sitt liv som lærer, forfatter og foredragsholder. Han har skrevet eller vært med på 70-80 bøker, utallige foredrag og bare på Starene Feltstasjon har han hatt inntil 30 besøk/omvisninger på våren om fugl og våtmarksdammer. Med sin entusiasme og formidlingsevne husker alle Trond Vidar.

Trond Vidar forteller om fugler på HHT sitt høstmøte 13.11.2013

Bjørby ble arenaen for utdeling søndag 22.08.2021
At den gamle kanalen/kvennveit med tilhørende dammer og gapahuk ble valgt som arena, var helt naturlig. Trond Vidar opparbeidet dette område på 1990-tallet og ble så innlemmet i Ilsengstiene i 2013.
Kvelden ble så fin den kunne bli. Det var invitert folk fra fjern og nær. Det var fortsatt korona restriksjoner. Trond Vidar kom gående langs kanalen som var pyntet med flagg. Han antok det var en barnebursdag ved gapahuken. Men han kjente jo alle gjestene og forundringen ble enda større. Han måtte forsatt leve i spenning.

Trond kommer langs kanalen med Karen Sigrid og datter Kjersti Ingeborg.

Anders Andersen tok ordet, begynte å fortelle om Ilseng og at "Alle veger fører til Rom Rom Romedal". Det er sangen Tor Karseth skrev til Ilseng Sangforenings 50 års jubile i 1996. Anders hadde fått med seg "endel levninger fra Sangforeningen" som han sa. Sangen var som skrevet for kvelden og den ble avsluttet på denne måten "Ilseng er nesten som en by."


Anders Andersen til høyre

Torbjørn Ødegård ønsket velkommen. Sigmund Lie hentet Knut Storberget på parkeringsplassen og det var klart for å utløse spenningen. Han leste opp begrunnelsen for tildelingen.
Så fikk Hans Kroglund ordet. Han takket Trond for at han opparbeidet dette flotte området og hindret at det bare ble fylt igjen. Hans overrakte Trond Vidar 2 permer med utskrifter fra Hamar Arbeiderblad sitt arkiv fra 1971 og frem til i dag. Den 3. permen var utskrifter fra YMens sin klubbavis "Stikka" der Trond er medlem. Han har hatt en fast spalte "Naturhjørnet" i 4 nummer hvert år i 10 år. Det ble 40 artikler. Trond Vidar har ikke hatt tid til å ta vare på sin egen historie, så han satte stor pris på denne historien.
Liv Anne Slagsvold Vedum, Tronds datter, takket sin far for den flotte faren han er. "Jeg er så stolt av deg far". Hun fortalte en liten historie om hvor annerledes Trond var som far. Liv Anne ble som liten jente vekket av Trond en kveld. "Liv Anne du må våkne, ta på deg klær, du må bli med ut og lukte på nattfiolen". Liv Anne kan den dag i dag kjenne denne fine lukten av blomsten nattfiol (en orkede) som bare skiller ut lukt om natta. Så leste hun hans eget dikt "Det er nå det skjer."

Neste taler var HHT styreleder Kristen Bartnes. Som styreleder i HHT var det spesielt hyggelig å konstatere at dette området er spesielt flott, Ilsengstiene driftes av HHT og Ilseng IL. I tillegg kjenner Kristen familien Vedum veldig godt.

Takk også til Lars Lien som hentet med bil Nils A Røhne Stanges ordfører, som kom tross sin sykdom. Han har aldri vært mer sikker når en skulle uttale seg at Trond var en verdig kandidat til en slik utmerkelse. Nils gikk samtidig med Trond på lærerskolen på Hamar. Der husker han at Trond var skiinstruktør, så oppgave har vært mange.
Så ble det kaffe, brød og kaker som mange hadde bidratt til.
Så var det Tronds venn fra barndommen Harald Garsjø som fortalte om sitt forhold til Trond.
Det ble en svært fin kveld for alle fremmøtte og spesielt for familien der også Trygve hadde tatt et lite avbrekk i valgkampen.

To forskjellige forslagsstillere
Kollegaer fra Høgskolen, Torbjørn Ødegård og Sigmund Lie hadde søkt og uavhengig av dem også Hans Kroglund utarbeidet en søknad om tildeling. Nå var altså tiden kommet og det var fortsatt noen koronarestriksjoner som å føre gjesteliste for sporbarhet om det skulle oppstå noe i etterkant. Det kom ca 80 stk på denne flotte kvelden på Bjørby.


Allerede som liten gutt hadde Trond Vidar et nært forhold til fisking, fugler og farens bikuber. Dette forteller han om i boken "For store sko" fra sin barndom i Valdres.

<Åkersvika ble starten her på Hedmarken
Trond og andre lærerskolestudenter arbeidet for Åkersvika naturreservat i 1971 og de unge studenten fikk en pris det dette arbeidet.
Trond var med i NOF Hamar og dannet der "Våtmarksgruppa i 1990. Det ble starten på å sette i stand våtmarksområder som har gått tapt i det moderne samfunnet. Denne gruppa har vært involvert eller selv bygget ut oppunder 200 tjern og våtmarksdammer. I 2012 sto Starene Feltstasjon ferdig på Horne Gård. Stasjonen er et samlingspunkt for ringmerking av fugl i innlandet.


Trond Vidar søkte seg nordover i militærtjenesten til Grense Jakobselv. Dette har satt sine spor. Mens han gikk på lærerskolen hadde han sommerjobb der oppe i nord. an fik med seg sin vordende kone Karen Sigrid og til et jobbår der i nord før d ble lærere i Hurdal, hun på barneskole og han på Hurdal Verk som er en Folkehøgskole. Trond Vidar sluttet som lærer ble frilands naturfotograf og skribent.
De har i Hurdal fra 1972-73 til 1980 da de overtok Karen Sigrids gård Bjørby. Trond skriver bøker og får etterhvert jobb på musikkfolkehøgskolen Toneheim som inspektør. Midt på 90-tallet blir han timelærer på lærerhøgskolen på Hamar. Hans allsidige hobby og forfatterskap kompenserer for athan ikke har hovedfag. Han blir ansatt som førstelektor. Han har hatt med seg tusenvis av studenter til gården sin Bjørby der han hadde opparbeidet kanaler og våtmarksdammer.

Se bilder her
www.photos.google.com


<<Tilbake


Turbok. Gå Grønt
48 turer og 100 tips til et mer bærekraftig friluftsliv. Det forteller søsterne Hege og Stine Schultz Heireng og i boka "Gå Grønt". På side 68 har de beskrevet Ilsengstiene
Les mer...

2024 Fysakpost nr 2 Brenneridammen
10 nye Fysakposter er klare i Stange kommune. Post nr 2 er på Ilsengstiene, nærmere bestemt Brenneridammen ved Hørsand
Les mer...

50 infoplakater
Se alle infoplakatene her
Les mer...

2021 Hornebakken fra 1981 får nytt liv
Historien til Hornebakken
2021 Hornebakken blir akebakke og liten hoppbakke
2020 Stillas revet og gapahuker bygget
1995 Ikke i bruk som hoppbakke, kun for lek
1981 Hornebakken ferdig, en 10 m og en 15 m hoppbakke. Brukt i kretsrenn opp til 11 år

Les mer...

Nytt kart 2022. Ilsengstiene, Lageråarunden, Brynsåsen
HHT har våren 2022 nytt brettekart over Ilsengstiene med Lageråarunden og Brynsåsen med Kristian Lien Stien. Kartene finner du i HHT-butikken i Strandgata 45 i Hamar, COOP på Ilseng, Joker Klevbakken på Ådalsbruk, Klevfos industrimuseum, KIWI Romedal, Biblioteket på Hamar og på Stange, Rådhuset Hamar og på Stange
Les mer...

Dette må du vite før du tenner bål
For å forhindre skog- og lyngbrann, er det forbudt å tenne bål i skog og mark fra 15. april til 15. september.
– Forbudet omfatter skog, lyng, gress, snaufjell, holmer og strandområder, forteller Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv – en fellesorganisasjon for 16 norske friluftsorganisasjoner.
Les mer...

Skiløper på Ilseng
Ilseng IL har ansvar for skiløyper på Ilseng. De kjører langs Ilsengstiene og over jorder på Horne, Skøyen og Ilseng Gard. Herman Hørsand øst for Fura. I Gollersrudkroken kjører Bjørn Nordal. Sør for Tranholen kjører Romedal IL.
Les mer...

Oppsummering året 2019
2019 ble et nytt aktivt år for Ilsengstiene der vi ble kåret til Norges beste Turrute under sti konferansen i Bergen februar 2019. Det er vel den største utmerkelsen og oppturen Ilsengstiene har hatt. Det kreves endel arbeid og aktivitet for å nå opp, her er noen av dem, ikke alle, men et utsnitt av arrangementer, aktiviteter, dugnader. De nyeste øverst, de eldste nederst.
Les mer...

Ilsengstiene:Trekning turbøker
Som takk til alle som stemte på Ilsengstiene som beste turrute på FB sommer/høst 2018 som førte til at vi kom til finalen og der ble vi Norges Beste Turrute. Da er det ekstra moro å gi litt tilbake. Stifadder Bjørn Tore Johansen har laget 52 stk 60 l sekker. Disse har vi nå trukket 6 stk vinnere som får 9 sekker hver med ved. I tillegg 2 stk billetter til Vallsetrevyen fredag 1.november. Vi avtaler levering av vedsekker.
Billetter til Vallsetrevyen ligger ved inngangen, det er bare å møte opp fredag 1.11 og si sitt navn
Les mer...

Bilder fra Ilsengstiene
Her er noen fotoalbum for Ilsengstiene

Les mer...

Ilsengstiene på Instagram: #ilsengstiene
Les mer...

Hestestier
Noen hesteentusiaster og Ilsengstiene har nå merket en ridesti "Bjørnstadrunden" i Ilsengmarka. Den starter ved Jernbaneovergangen ved Bjørnstad på Skøyen, tar av mot Tofsrud, inni gammel 6 km, og så en ny trase nord for 6km
Les mer...

Flott Beitepusser takk for bidrag
Mye av Ilsengstiene går i kulturlandskapet. Det betyr at der gror det godt. Med totalt 25-30 km med stier så det blir det mye vedlikehold. Omtrent 15 km er i kulturlandskapet der vi har fått opparbeidet 2 m bredde på stiene for at beitepusser kan vedlikeholde stiene. Resten av stiene må vedlikeholds av vanlig gresstrimmer. At Ilsengstiene er finansiert som nærmiljøanlegg dekker kostnader til stier og bruer, men ikke til vedlikeholdsutstyr.
Les mer...

Grunneiermøter
Les mer...

Styringsgruppemøter
Det blir møte i styringsgruppa på "Kontoret " mandag den 23.09 kl. 19.00
Les mer...

Skifilm fra Ilsengstiene
Her en skifilm fra Ilsengstiene 25.mars 2013
www.photos.google.com
Les mer...Ilsengstiene - design/kode: Kroglund Media © 2013-