2021. Kongens fortjenestemedalje til Trond Vidar Vedum
2021. Kongens fortjenestemedalje til Trond Vidar Vedum

av Hans Kroglund, 28.09.21 16:30


Gapahuken på Bjørby kom til sin fulle rett da Trond Vidar Vedum fikk Kongens fortjenestemedalje søndag 22.08.21. Det var Knut Storberget som kom som embedsmann og delte ut medaljen til en intetanende prisvinner. Nå er nok ikke Trond Vidar den vanskeligste å lure siden han har ett eller to prosjekt på gang.

Dette var så fortjent, han har jobbet for naturen i hele sitt liv som lærer, forfatter og foredragsholder. Han har skrevet eller vært med på 70-80 bøker, utallige foredrag og bare på Starene Feltstasjon har han hatt inntil 30 besøk/omvisninger på våren om fugl og våtmarksdammer. Med sin entusiasme og formidlingsevne husker alle Trond Vidar.

Trond Vidar forteller om fugler på HHT sitt høstmøte 13.11.2013

Bjørby ble arenaen for utdeling søndag 22.08.2021
At den gamle kanalen/kvennveit med tilhørende dammer og gapahuk ble valgt som arena, var helt naturlig. Trond Vidar opparbeidet dette område på 1990-tallet og ble så innlemmet i Ilsengstiene i 2013.
Kvelden ble så fin den kunne bli. Det var invitert folk fra fjern og nær. Det var fortsatt korona restriksjoner. Trond Vidar kom gående langs kanalen som var pyntet med flagg. Han antok det var en barnebursdag ved gapahuken. Men han kjente jo alle gjestene og forundringen ble enda større. Han måtte forsatt leve i spenning.

Trond kommer langs kanalen med Karen Sigrid og datter Kjersti Ingeborg.

Anders Andersen tok ordet, begynte å fortelle om Ilseng og at "Alle veger fører til Rom Rom Romedal". Det er sangen Tor Karseth skrev til Ilseng Sangforenings 50 års jubile i 1996. Anders hadde fått med seg "endel levninger fra Sangforeningen" som han sa. Sangen var som skrevet for kvelden og den ble avsluttet på denne måten "Ilseng er nesten som en by."


Anders Andersen til høyre

Torbjørn Ødegård ønsket velkommen. Sigmund Lie hentet Knut Storberget på parkeringsplassen og det var klart for å utløse spenningen. Han leste opp begrunnelsen for tildelingen.
Så fikk Hans Kroglund ordet. Han takket Trond for at han opparbeidet dette flotte området og hindret at det bare ble fylt igjen. Hans overrakte Trond Vidar 2 permer med utskrifter fra Hamar Arbeiderblad sitt arkiv fra 1971 og frem til i dag. Den 3. permen var utskrifter fra YMens sin klubbavis "Stikka" der Trond er medlem. Han har hatt en fast spalte "Naturhjørnet" i 4 nummer hvert år i 10 år. Det ble 40 artikler. Trond Vidar har ikke hatt tid til å ta vare på sin egen historie, så han satte stor pris på denne historien.
Liv Anne Slagsvold Vedum, Tronds datter, takket sin far for den flotte faren han er. "Jeg er så stolt av deg far". Hun fortalte en liten historie om hvor annerledes Trond var som far. Liv Anne ble som liten jente vekket av Trond en kveld. "Liv Anne du må våkne, ta på deg klær, du må bli med ut og lukte på nattfiolen". Liv Anne kan den dag i dag kjenne denne fine lukten av blomsten nattfiol (en orkede) som bare skiller ut lukt om natta. Så leste hun hans eget dikt "Det er nå det skjer."

Neste taler var HHT styreleder Kristen Bartnes. Som styreleder i HHT var det spesielt hyggelig å konstatere at dette området er spesielt flott, Ilsengstiene driftes av HHT og Ilseng IL. I tillegg kjenner Kristen familien Vedum veldig godt.

Takk også til Lars Lien som hentet med bil Nils A Røhne Stanges ordfører, som kom tross sin sykdom. Han har aldri vært mer sikker når en skulle uttale seg at Trond var en verdig kandidat til en slik utmerkelse. Nils gikk samtidig med Trond på lærerskolen på Hamar. Der husker han at Trond var skiinstruktør, så oppgave har vært mange.
Så ble det kaffe, brød og kaker som mange hadde bidratt til.
Så var det Tronds venn fra barndommen Harald Garsjø som fortalte om sitt forhold til Trond.
Det ble en svært fin kveld for alle fremmøtte og spesielt for familien der også Trygve hadde tatt et lite avbrekk i valgkampen.

To forskjellige forslagsstillere
Kollegaer fra Høgskolen, Torbjørn Ødegård og Sigmund Lie hadde søkt og uavhengig av dem også Hans Kroglund utarbeidet en søknad om tildeling. Nå var altså tiden kommet og det var fortsatt noen koronarestriksjoner som å føre gjesteliste for sporbarhet om det skulle oppstå noe i etterkant. Det kom ca 80 stk på denne flotte kvelden på Bjørby.


Allerede som liten gutt hadde Trond Vidar et nært forhold til fisking, fugler og farens bikuber. Dette forteller han om i boken "For store sko" fra sin barndom i Valdres.

<Åkersvika ble starten her på Hedmarken
Trond og andre lærerskolestudenter arbeidet for Åkersvika naturreservat i 1971 og de unge studenten fikk en pris det dette arbeidet.
Trond var med i NOF Hamar og dannet der "Våtmarksgruppa i 1990. Det ble starten på å sette i stand våtmarksområder som har gått tapt i det moderne samfunnet. Denne gruppa har vært involvert eller selv bygget ut oppunder 200 tjern og våtmarksdammer. I 2012 sto Starene Feltstasjon ferdig på Horne Gård. Stasjonen er et samlingspunkt for ringmerking av fugl i innlandet.


Trond Vidar søkte seg nordover i militærtjenesten til Grense Jakobselv. Dette har satt sine spor. Mens han gikk på lærerskolen hadde han sommerjobb der oppe i nord. an fik med seg sin vordende kone Karen Sigrid og til et jobbår der i nord før d ble lærere i Hurdal, hun på barneskole og han på Hurdal Verk som er en Folkehøgskole. Trond Vidar sluttet som lærer ble frilands naturfotograf og skribent.
De har i Hurdal fra 1972-73 til 1980 da de overtok Karen Sigrids gård Bjørby. Trond skriver bøker og får etterhvert jobb på musikkfolkehøgskolen Toneheim som inspektør. Midt på 90-tallet blir han timelærer på lærerhøgskolen på Hamar. Hans allsidige hobby og forfatterskap kompenserer for athan ikke har hovedfag. Han blir ansatt som førstelektor. Han har hatt med seg tusenvis av studenter til gården sin Bjørby der han hadde opparbeidet kanaler og våtmarksdammer.

Se bilder her
www.photos.google.com





Artikkelen er hentet fra:
http://www.ilsengstiene.no/print_nyhet2007.php?nid=483